Om disse sidene

Hei, og velkommen til disse sidene som utforsker det norske. Her får du mer informasjon om norsk kultur, tradisjon, matvaner, språk, og arbeidsliv, og litt grunnleggende innsikt i hva som er spesielt og gjør Norge litt annerledes enn andre land.

Norge er ikke et stort land, men har likevel gjort seg bemerket på noen utvalgte felter fra tid til annen. Særlig beryktet er selvfølgelig nordmennene for vikingtiden, da de invaderte forskjellige landområder fra Skottland, England, og Irland til Frankrike og Spania for å rane, slåss, og ta fanger som senere ble treller hjemme eller ble solgt i utlandet. Flere byer på de britiske øyer er faktisk resultater av at norske vikinger bygde opp slavemarkeder der. Med samlingen og kristningen av Norge roet imidlertid folket seg ned, og det ble slutt på vikingferdene. Det er imidlertid en stolt historie med oppdagelser i middelalderen, da nordmenn, i hvert fall midlertidig, ikke bare koloniserte Færøyene, Orknøyene, og Island, men også Grønland og Nord-Amerika.

Norge har alltid vært preget av sjøen, det røffe klimaet, og de vanskelige forholdene for jordbruket. Selv om jordbruket ikke var så produktivt, var det imidlertid ikke slik at Norge alltid var et fattig land. Nei, nordmennene livnærte seg godt ved å eksportere andre produkter, som blant andre fisk og tømmer, for å generere inntekter som kunne brukes til å kjøpe korn og andre jordbruksprodukter i utlandet. Dermed greide Norge å holde følge med velstandsøkningen i Europa, og senere kom også en betydelig industrialisering. Dette betydde at Norge allerede før oljen var et relativt rikt europeisk land.