Nordmenns varme og kalde sider

Mange amerikanere, og europere for den saks skyld, synes at nordmenn flest fremstår som kalde og introverte. Dette blir ofte sagt på vinteren, men kanskje ikke like ofte på sommeren, da nordmenn ofte kan fremstå som et helt annet folkeslag når temperaturene bikker 20 grader.

Denne tendensen til å holde seg for seg selv er arketypisk for nordiske samfunn, ikke bare Norge. Å prate med en fremmed på bussen blir ansett som uhøflig, det gjelder også dele bord med en fremmed på restaurant. Bikker klokken 2 på natta er det derimot fritt frem til å prate med hvem man vil, dette er et paradoks i den norske folkesjela. Kanskje er det slik at man trenger en viss mengde alkohol for å prate med fremmede?

I sommerhalvåret virker det som om sola gjør samme nytte. Da er det lov å både snakke med fremmede på bussen, samt på bar til og med før klokka blir 2. Mange utlendinger i Norge sier at de ikke kjenner igjen nordmenn på sommeren, de fremstår som et helt annet folkeslag enn på vinteren. For mens man ser i bakken på vinteren, soler man seg i bikini i byparkene om sommeren. Denne enorme blygheten som forsvinner så fort april blir til mai er et av de største kulturelle spørsmålstegnene ved det norske samfunnet, og ekspertene enes ikke om et ordentlig svar for hvorfor det er slik.

Det man dog kan enes om, er at det kan lønne seg for utenlandske turister å besøke Norge om sommeren. Kultursjokket vil være minst i sommermånedene siden nordmenn flest vil fremstå som både åpne, varme og gjestfrie. Vil man dog oppleve nordmenn som de egentlig er, anbefales et besøk mellom september og mai. Man bør bare være oppmerksom på at gjestfriheten kan oppleves som like kald som tallet som vises på gradestokken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *