Noen merkverdigheter ved Norsk Kultur

Interkulturell kommunikasjon er ikke alltid like enkelt, og alle forskjellige kulturer har sine særheter. Når det kommer til den norske kulturen, så er det mange utlendinger som stusser over norske koder for sosialt samliv.

Ett ekstremt stort personlig rom

some-peculiarities-of-norwegian-cultureDette begynner på det helt enkle. I storbyene på kontinentet er det vanlig å slå av en prat med folk- når man venter på bussen, eller står i en kø. Om man gjør dette i Norge, blir man gjerne møtt med rare blikk, og muligens unnvikende manøvre. Mange begynner også å lure på om de lukter vondt, eller om det er noe galt med dem, og når bussen faktisk kommer, ønsker ingen å sitte ved siden av dem. Nordmenn foretrekker å stå på bussen fremfor å sitte ved siden av en fremmed. Det samme gjelder også når det kommer til samtaler. Man skal helst holde noen skritt avstand, for ikke å gjøre nordmannen sky eller beklemt.

Dating på norsk

Mange stusser også over måten nordmenn velger å organisiere sex og samliv. I andre land, er det vanlig at man blir kjent, gjør noe sammen, snakker litt, spiser middag sammen, og så havner i seng. Norsk sjekking er derimot vanligvis annerledes. Det kan godt hende at man kjenner hverandre som venner, eller at man treffes for første gang. Men man går ikke på date, strengt tatt. Den vanlige metoden er nemlig at nordmenn møtes ute på byen, på en pub, eller på en ‘nattklubb’. Der drikker de sammen, helt til det er nok mot i kroppen, og mindre skam. Så inviterer man motparten med hjem. Deretter kan det godt hende at man går på en date. Om daten går bra, bli det mest sannsynligvis nok et besøk under dyna. Deretter kan man faktisk spise middag sammen, og det er greit å si hei om man møtes i gangen, eller ute på gata.