Hva er Norges mest populære mat?

Nordmenn har fått mer varierte matvaner de siste årene, og spiser mer komplekse middagsmåltider enn før. Bare for noen tiår siden var det ganske enkelt å si hva nordmenn likte å spise til middag: pølser, kjøttkaker, fiskekaker, og pannekaker tronet øverst på listene. Merk her at både pølser, fiskekaker, og pannekaker var ganske billig mat den gangen, mens kjøttkaker fra gammelt av nærmest var en luksus, som man helst spiste i helgene eller ved spesielle anledninger. Andre enkle retter som risengrynsgrøt og lapskaus var også svært populære.

I dag har det skjedd et betydelig skifte i matvanene. Nordmenn har fått mer penger mellom hendene, blitt mer opptatt av hva de spiser, og spiser gjerne mer komplekse middagsretter. Særlig populært har det blitt med gryteretter og kjøttsauser, gjerne med ris eller poteter. Aller mest populært er det med gryteretter med kjøttdeiger, gjerne laget fra halvfabrikata som posegrytene fra Toro. Dernest kommer retter med kyllingfilet. Laks og ørret har gått forbi både fiskekaker og torsk som den mest populære fiskematen, og pasta har også klatret høyt på listene.

Skal man trekke frem én bestemt rett, heller enn retter basert på forskjellige matvarer, er det imidlertid ikke noen tvil om at pizza er den aller mest populære middagsmaten i Norge. Her går det mange millioner esker i året, og det er særlig mennene som står for dette konsumet. I helgene spiser riktignok menn og kvinner omtrent like mye pizza, men i løpet av uka spiser mennene mye mer. Det er nok både menn som bor alene og ikke gidder å lage mat, og menn som jobber mye overtid og tar pizza på kveldingen mens de ennå er på jobb.

Ellers er det verdt å merke seg at den enkeltpakningen med mat som det selges mest av i Norge faktisk ikke er middagsmat i det hele tatt, men Stabburets makrell i tomat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *