Hva er nasjonalretten i Norge?

farikal

Mange spør seg kanskje: har Norge egentlig noen nasjonalrett? Men jo, det finnes faktisk en nasjonalrett som er stemt frem av det norske folk og offentlig erklært som Norges nasjonalrett av regjeringen her i landet. Siste gangen avstemningen ble gjennomført var i 2014, og akkurat som i 1972 da det ble gjort forrige gang var det fårikålen som stakk av med seieren. Kåringen av norsk nasjonalrett ble gjennomført av Landbruksdepartementet i forbindelse med grunnlovsjubileet – 200 år etter at Grunnloven ble til.

Som i 1972 var det hard kamp mellom fårikål og kjøttkaker, og nok en gang var det altså fårikålen som trakk det lengste strået. En annen undersøkelse blant norske skolebarn viste imidlertid helt andre resultater. De foretrakk nemlig taco, etterfulgt av pizza og kebab!

Som de fleste kanskje vet, så er fårikål en på mange måter enkel rett der man i grunnen bare bruker tre ingredienser: fårekjøtt, hodekål, og hele sorte pepper. Disse kokes eller dampes sammen i en gryte, noen ganger med jevning av kraften med litt mel. Tilbehøret skal også være enkelt, som oftest er det bare poteter. Fårikål spises vanligvis om høsten fordi det er da sauene slaktes og kålen er moden. De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å erstatte får med lam. Historisk sett er dette imidlertid en noe mindre overgang enn det som ga opphavet til fårikål, nemlig bruken av får til å erstatte gås på 1800-tallet!

At fårikål er den norske nasjonalretten betyr imidlertid ikke på noen måte at den er den mest vanlige, eller populære matretten her i landet. De fleste spiser tross alt ikke fårikål mer enn 2-3 ganger i året. Det er mye mindre enn forbruket av kjøttkaker, eller for den saks skyld pizza, taco, pølser, laks, fiskegrateng, og mye av den andre hverdagsmaten som er vanlig i Norge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *